BOT - Skřetí a trolí svět
http://forum.snaga.cz/

ČAJE
http://forum.snaga.cz/viewtopic.php?f=42&t=1132
Stránka 1 z 2

Autor:  Rorscharch [ ned 06. čer 2010 19:14:54 ]
Předmět příspěvku:  ČAJE

Všiml jsem si, že v dřevárnické komunitě je velmi oblíbeno pití kvalitních sypaných čajů. Zatím s pitím čajů začínám a hledám pro sebe ten pravý. Proto bych uvítal vaše postřehy, rady a zkušenosti.
Takže Jaký typ čaje máte nejradši?

Autor:  Morchaint [ ned 06. čer 2010 20:49:04 ]
Předmět příspěvku:  Re: ČAJE

to je těžký říct takhle konkrétně.
Když chceš pít dobrej čaj, stojí za to, kupovat kvalitní sypanej čaj. Doporučuji síť čajoven a obchodů s čajem "Dobrá čajovna". Tam dostaneš opravdu dobrej matroš :D

Dále záleží na přípravě čaje. Když zaliješ dobrej sypanej čaj vařicí vodou, tak to si můžeš udělat rovnou pytlíkáč. Každej čaj má trochu jinej způsob přípravy ale obecně platí toto:

1)uvaříš vodu, trochu jí naleješ do konvice a necháš ji chvilku nahřát.
2)vodu vyleješ a dovnitř nasypeš podle velikosti konvice čaj (asi tak jedna a půl polívkový lžíce na 1l) a necháš několik minut Lístky se rozvinou a nasají vlhkost. Potom daleko líp pustěj chuť a vůni.
3)zaleješ lístky vodou. Je dobrý když je převařená a má asi 70 stupňů.
4) louhuješ asi 5 min (obzvlášť u zelenejch čajů né déle)
5) přeliješ přes sítko abys vychytal "rybičky" - čajové lístky.

Jinak z mejch oblíbenejch čajů:

černý: pro běžný každodenní pití ceylon tiger rivera a darjealing himalay. Velmi silné, těžké a hutné jsou assam ctca a pu erh. Dobrý je černý drak neboli oolong. Když mam chuť na sladký tak si dávam tuaréga což je velmi silný černý čaj (rize) s mátou a spoustou cukru.

zelený: ku běžnému pití jsou chu-cha nebo da fang, velmi kvalitní a dobré (ale také drahé) jsou kama cha (jemňounký japonský čaj), macha, sencha (vypadá, voní a chutná jak vyvařenej hrášek).

a nečaje (neboli říká se tomu čaj ale čaj to není):

Roiboss (většinou s přidanými různými ovoci).
A hlavně můj miláček maté. To jsou nadrcené listy cesmíny paraguayské. Vývar je hodně hořký a někomu nechutná ale je to dobrá věc na únavu. Obsahuje asi dvakrát víc kofeinu než kafe funguje když nechcete usnout nebo když se potřebujete probudit.

Toliko k čaji, doufám, že jsem ti odpověděl na otázku..

Autor:  Rorscharch [ ned 06. čer 2010 22:40:02 ]
Předmět příspěvku:  Re: ČAJE

A ještě jeden blbej dotaz. Sladit? Nesladit? přidat citron? Neukamenujte mne, ale od mala jsem zvyklej dělat si pytlíkáč s hromadou cukru a citronem, ::| když jsem takto upravil kvalitní sypanej černej čaj, nepoznal jsem rozdíl. Tak to teď testuju bez přísad a je to trošku nezvyk :d Jak je to správně?

Autor:  Morchaint [ ned 06. čer 2010 22:47:56 ]
Předmět příspěvku:  Re: ČAJE

Rorscharch píše:
A ještě jeden blbej dotaz. Sladit? Nesladit? přidat citron? Neukamenujte mne, ale od mala jsem zvyklej dělat si pytlíkáč s hromadou cukru a citronem, ::| když jsem takto upravil kvalitní sypanej černej čaj, nepoznal jsem rozdíl. Tak to teď testuju bez přísad a je to trošku nezvyk :d Jak je to správně?


Když sladit tak nejlíp medem nebo takovym tim tmavym cukrem, nevzpomenu si jak se mu nadává. Neni to klasickej bílej cukr ale takovej nahnědlej.

Cukrem se sladí tuarég, o kterym sem se už zmiňoval. Tam házim deset až patnáct kávovejch žiček na 2l čaje :D

citronu moc nefandim ale to je jen muj vkus. když je to fakt citron a ne ta umělá náhražka tak je to fpoho.

Autor:  Boldar Krvák [ ned 06. čer 2010 23:32:12 ]
Předmět příspěvku:  Re: ČAJE

Já si maté sladím medem. A taky se ty sypané čaje používají, protože to je stylové ;-)

Autor:  Morchaint [ ned 06. čer 2010 23:53:39 ]
Předmět příspěvku:  Re: ČAJE

Boldar Krvák píše:
Já si maté sladím medem. A taky se ty sypané čaje používají, protože to je stylové ;-)


jo, a maté, konkrétně Rancho amigo, se také sladí karamelem.

Autor:  Basir [ pon 07. čer 2010 17:31:54 ]
Předmět příspěvku:  Re: ČAJE

Jestli se nemílím tak ten tmavej cukr co ste mu nemohli přijít na méno je třtinovej cukr.

Autor:  Morchaint [ ned 13. čer 2010 23:51:58 ]
Předmět příspěvku:  Re: ČAJE

Tak sem se včera bavil s našim čajovníkem a přinášim pár nových poznatků.

Víte proč muslimové pijou v tom jejich šílenym vedru horkej tuarég(silně slazenej čaj s mátou, o kterém jsem již psal)? Když si ve vedru dáte něco studenýho, sice vás to osvěží ale tělo na to reaguje a jako "obranu" asi do třiceti minut začne topit o tři stupně víc. Takže se sice krátkodobě ochladíte ale z dlouhodobého hlediska je vám ještě větší vedro. Oproti tomu horký čaj takto nefunguje a navíc cukr v těle způsobuje ochlazování organismu (neptejte se mne proč). Takže ve vedru pijte horký tuarég.

Co se týče slazení čajů jsem se dozvěděl následující. Černé čaje čajovníci sladí úplně normálnim cukrem. Ten ale neslouží ku oslazení. Používají ho ve velmi malém množství a on posléze způsobí zvýraznění chuti čaje.

V čajovně maj nový matéčko v kilovejch balením. Je to o trochu jiný typ, než měli obvykle. Klasické matéčko jsou převážně nasekané listy cesmíny paraquayské. Toto matéčko obsahuje nejen listy ale i další části rostliny a navíc prach který se tam dostane během sušení. Navíc je drť před sušením nechána uležet, zkvasit a zfermentovat. Výsledkem je velmi silné matéčko, silnější než to, na které jsme z místních čajoven zvyklí. Takže to bude hukot. Budu ho pravděpodobně brát na PP a vařit ve větším množství takže zájemci mohou přijít ochutnat :D

a úplně na závěr povím něco o složení chalvy. To s čajem souvisí jen okrajově ale s Jižanama sme si v Doksech chalvu kupovali a chutnali a já nebyl schopen říci, z čeho se skládá. Takže tedy. U nás se dostanete v podstatě ke dvěma typům chalvy. Ta první se prodává v malejch kostkách či tyčinkách a je hodně světlá až bílá. Ta se vyrábí v polsku a je to v podstatě napodobenina, takže je v ní všechno možný.
Ta, co sme si kupovali v Doksech je pravá, Libanonská chalva. Vypadá jak rozmixovanej toaleťák a prodává se v obrovskejch kusech ze kterejch se musí odsekávat. Skládá se převážně z rozlisovaného kukuřice nebo sezamu.

a tady máte z wikipedie návod, jak si chalvu vyrobit:

Ingredience

* 1/2 šálku sezamových semínek
* 2 lžíce nadrobno nasekaných vlašských ořechů
* 2 lžíce nadrobno nakrájených rozinek
* 1 1/2 lžíce medu

Postup

* Sezamová semínka se nasucho opraží do světlehněda a po vychladnutí rozemelou na kávovém mlýnku.
* Přidají se ořechy, rozinky a med , případně další přísady k dochucení.
* Hmota se stěrkou vypracuje na masu připomínající husté tukové těsto.
* Masa se nechá vychladnout v lednici, případně se z ní vytvarují tyčinky nebo kuličky.

Příprava samotná trvá cca. 20 minut, dalších 40 minut chalva tuhne.

a to je pro dnešek vše.

Autor:  Anya [ pon 14. čer 2010 0:42:29 ]
Předmět příspěvku:  Re: ČAJE

Abych přidala svůj čajový typ - já zbožňuju Oolongy, zvláště Tie guan jin (neboli Železná bohyně). Dík Morchu za tu chalvu! Hned si jí musím ukuchtit!

Autor:  Fortaaak [ čtv 17. čer 2010 16:23:40 ]
Předmět příspěvku:  Re: ČAJE

nejlepsi caj je zelenej Puer, bejva lisovanej do tvaru takovy houby, respektive klobouku, to je totalni nejlepsi vec na kocovinu, to se taghle vezme Fořtí čajová konvice a zcela nepřiměřený množstí pueru se vaří na ohni az má barvu, pak se do toho vymacka pulka citronu. pomuze nebo zabije. ta silena kombinace třislovin a kyselyho citronu cloveku otoci jazyk naruby
jinak tuareg neni rize s matou ale nejcasteji nejakej zelenej na styl gunpowderu s matou, rize je turecka zalezitost, caj vypestovanej v turecku, pripravuje se tak ze se prazi nasucho, pak se 20 minut převařuje a do malych sklenicek asi 1-1,5dcl se naleva čtvrtina až třetina toho vyvaru a doleva se to horkou vodou, podobně jako rusky caj, a sladi se cukrem.
jinak casto je zminovana basen o sedmi salcich caje, zejemena v Dobre cajovne to byva v listku, a konci to tim ze autor pise neco jako sedmy salek jiz nemohu dopit, jsem unasen... k tomu je dobre vedet ze v dobe kdy tato basen v cine vznikla se caj pil z drevenych misek o objemu neco k litru ::D
moj nejoblibenejsi zpusob piti Zelezne bohyne milosrdenstvi, aneb jak mit vitr ve vlasech:
uvaris obrovskou termosku horke vody, vezmes konvicku pro nevsedni prilezitosti a vsechny salky co doba najdes, idealne maly, zalevas z termosky a prubezne plnis salky z konvicky a hazes to do sebe jak panaky ::ano

Stránka 1 z 2 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/