BOT - Skřetí a trolí svět
http://forum.snaga.cz/

Domácí šuňka
http://forum.snaga.cz/viewtopic.php?f=42&t=1339
Stránka 1 z 1

Autor:  Ganji [ čtv 12. bře 2009 15:05:05 ]
Předmět příspěvku:  Domácí šuňka

co takhle sušený maso v udírně ...

Přílohy:
archivní koutek.JPG
archivní koutek.JPG [ 42.07 KiB | Zobrazeno 7112 krát ]

Autor:  Fortaaak [ pát 13. bře 2009 8:52:06 ]
Předmět příspěvku:  Re: žvanec

to s tim nitrozilnim vakem je samozrejme vtip, taky su zastance prirodnich a poctivychh zpusobu vyzivy

Jak sobě domácí šunku vysušiti
kamarad co se prestehoval na vesnici a je hyperaktivni a nudi se negde sehnal navod jak si udelat paradni domaci sunku takovej jako pršut
(přesnější informace dodám pozdeji, tedka to píšu z hlavy co si pamatuju)
tagdže potrebujeme:
celou kýtu i s kostí, bez kůže, zatím sme to zkouseli s vepřovou, hovězi musí být ešte lepší ale taky dražší
hromadu soli
standartní bílej tenkej provázek
lavór, igelit
vhodný místo
A dál? nohu umejeme, popřípadě sthneme kopito a celkove zkulturníme, osušenou nohu, napevno omotáme bílým provázkem , položíme do lavoru se solí,(soli je potřeba docela dost,řádove 3-4kila, možná i víc), a zasypeme a zahrabeme do soli a celý to uplácáme jako velkou solnou horu v lavóru. celý to přetáhneme igelitem, kterej prilepíme k lavoru izolepou. tahle fáze z nohy vytáhne poměrně velký množství vody, z původních asi 13kilo i s kostí se nám to smrsklo asi na 11, jen tak pro orientaci, a trvá to asi tak 14 dní až měsíc.
po téhle fázi se noha vyndá z lavoru a zlehka se z ní opláchne sůl, profesionálove ji nabodnou na hák, plebejci privážou provazem a zavěsí se na nejaký vhodný místo, jako je sklep nebo půda, gde se asi 2 měsíce nechá viset aby se dosušila
je potřebný dát si pozor aby vám to neožrala plíseň nebo jiný zvířátka, z toho důvodu je dobrý to dělat přez zimu.


příští vikend za tim kamosem zase jedu tagže dovezu rozšiřující informace

Stránka 1 z 1 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/