BOT - Skřetí a trolí svět
http://forum.snaga.cz/

Sušené maso
http://forum.snaga.cz/viewtopic.php?f=42&t=541
Stránka 1 z 2

Autor:  Boldar Krvák [ ned 12. dub 2009 22:25:02 ]
Předmět příspěvku:  Sušené maso

Je to velmi užitečná a chutná potravina, na Brodech (snad) sklidila veliký úspěch, tak sem hodím recept, který jsem vyhledal na internetu. http://www.recepty.cz/recept.asp?id_receptu=JNDOFRPOO3&id_kategorie=JNLMMNO3
osobně bych dal míň pepře, ale to už je na každém, jakou má chuť. Ještě bych poradil maso, před tím než ho naložíte, zabalit do potravinářské folie a zmrazit, počkat až trochu rozmrzne a nakrájet na kráječi. Plátky jsou potom hezčí. Jinak já jsem to maso sušil v sušičce na ovoce a plátky jsem udělal tlusté 5 mm.

Autor:  Loqo [ pon 13. dub 2009 23:59:40 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušené maso

a v neposlední řadě to dobře vypadá a vozit se to dá bezproblémů v hadrovým pytlíku...

Autor:  Aaron [ úte 14. dub 2009 12:46:26 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušené maso

skutecne vyborny napad...akorat devet hodin provozu trouby, to se domacimu nebude libit.

Autor:  Kryštof [ čtv 30. dub 2009 16:14:16 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušené maso

Cituji z Livinghistory.cz:
Pozn.: Je to fakt dobrý ::ano

Citace:
Perfektní recepty od jednoho Vikinga z Polska:

Sušené maso
čisté hovězí maso nařežeš na plátky o tlouštce 3-5mm a rozvěsíš na sušení jako když sušíš houby - suché
místo. Nesušit v elektrycké sušce. Po týdnu, když plátek můžeš zlomit v ruce, meleš maso v strojku, kde je
sítko s otvory 1cm, do semletého masa dodej sádlo(tuk), aby se maso dalo slepit po stisknutí v ruce, ořechy, sušené
ovoce , sůl, koření dodej podle vlastní chuti.

Sušený sýr
mléko, nejlépe od krávy a když z obchodu tak nepasteryzované postavíš na teplém místě, aby skyslo. Pak ho ohříváš,
ale nesmí vřít, pak scedíš tvaroh, přidáš sůl kamennou, česnek případně nějaké koření dle tvé
chuti, rozmícháš a vložíš do pytlíku, rozmačkáš mezi prkénky( nejspíš aby byl zbaven ještě syrovátky,
pozor mačkat až po dodání ingrediencí), tvaroh vkládáš do pytlíku v takovém množství, aby sýr po zmačknutí
měl velikosti dlaně a tlustý jak dvě dlaně na sobě. Po 2 dnech vyjmeš sýr sýr z pytlíku a dáváš na suché
místo, kde sýr trochu seschne 1-2dny, kdy ho mažeš smetanou a jemně posolíš . Mazání a posolení provádíš
2-3x.

Autor:  Fortaaak [ pon 18. kvě 2009 15:06:32 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušené maso

Kryštof píše:
Cituji z Livinghistory.cz:

Sušený sýr
mléko, nejlépe od krávy a když z obchodu tak nepasteryzované postavíš na teplém místě, aby skyslo. Pak ho ohříváš,
ale nesmí vřít, pak scedíš tvaroh, přidáš sůl kamennou, česnek případně nějaké koření dle tvé
chuti, rozmícháš a vložíš do pytlíku, rozmačkáš mezi prkénky( nejspíš aby byl zbaven ještě syrovátky,
pozor mačkat až po dodání ingrediencí), tvaroh vkládáš do pytlíku v takovém množství, aby sýr po zmačknutí
měl velikosti dlaně a tlustý jak dvě dlaně na sobě. Po 2 dnech vyjmeš sýr sýr z pytlíku a dáváš na suché
místo, kde sýr trochu seschne 1-2dny, kdy ho mažeš smetanou a jemně posolíš . Mazání a posolení provádíš
2-3x.

to me pripomina mongolsky arul, to je takova mongolska žvýkacií zábava, jinak sušený tvaroh/sýr
mongolka vezme mlíko ale nevim jesli ho nechava zkysnout, myslim ze ne, a dlouho ho ohriva, ale nevari
Obrázek
potom je tajemna faze kterou sem nevidel ale konci to tak ze zabaleny do platna, syr polozi mezi desky a cely to da pod kolo vozu aby se vylisovala syrovatka
kraji bochnik mekkeho syra nití aby vznikly asi 2cm tlustý plátky
ty nasledne suší na roštu za jurtou
Obrázek
Obrázek
pokud prijede hloupy evropan neznaly mongolskych pochoutek a snazí se kousek ukousnout, vyláme si zuby, poučí se od mongolskych detí a žužlá kostičku dokud nezmekne

Autor:  Aaron [ stř 24. úno 2010 11:59:41 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušené maso

Vcera jsem dosusil maso podle toho receptu nahore (suseno cca 8 hodin v troube, castecne klasika, castecne horkovzdusne). Taky doporucuji MIN PEPRE. Jo a kdyby to nekdo susil takhle v troube, tak pozor, v te prvni fazi (suseni pri cca 70 °C) to pousti mraky vody a je schopne zabordelit celou troubu. Chce to aspon pod maso hodit pekac (stejne by te spousty stavy byla skoda).

Autor:  Rip89 [ pát 23. črc 2010 20:55:19 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušené maso

Boldar Krvák píše:
Je to velmi užitečná a chutná potravina, na Brodech (snad) sklidila veliký úspěch, tak sem hodím recept, který jsem vyhledal na internetu. http://www.recepty.cz/recept.asp?id_receptu=JNDOFRPOO3&id_kategorie=JNLMMNO3
osobně bych dal míň pepře, ale to už je na každém, jakou má chuť. Ještě bych poradil maso, před tím než ho naložíte, zabalit do potravinářské folie a zmrazit, počkat až trochu rozmrzne a nakrájet na kráječi. Plátky jsou potom hezčí. Jinak já jsem to maso sušil v sušičce na ovoce a plátky jsem udělal tlusté 5 mm.


Hoj.Naši před nedávnem dostali sušičku na ovoce a v nejbližší době se ji chystám zneužít.Jsou mezi sušením v troubě a sušením v sušičce nějaký rozdíli?(délka sušení,faze a teploty a tak??) a taky nezasviní a nezasmradi to tu sušičku moc?Jinak by mě asi zabili.Díky moc

Autor:  Morgana [ pát 23. črc 2010 21:27:01 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušené maso

Rip89 píše:
Hoj.Naši před nedávnem dostali sušičku na ovoce a v nejbližší době se ji chystám zneužít.Jsou mezi sušením v troubě a sušením v sušičce nějaký rozdíli?(délka sušení,faze a teploty a tak??) a taky nezasviní a nezasmradi to tu sušičku moc?Jinak by mě asi zabili.Díky moc


Ahoj, teď jsem dělala sušený maso pomocí sušičky tímto způsobem: Měla jsem zadní hovězí (pokud možno bez toho bílýho sajrajtu a tuku, s tím občas žlukne, údajně), polorozmrzlý (ve stavu kdy se ještě "nehejbe", dobře se krájí) jsem ho nakrájela na plátky tak 0,5-1cm a nechala dorozmrznout. Okořeníš to podle chuti (pozor abys to nepřehnal) a rozmístíš do sušičky. Je důležitý, aby to maso bylo už opravdu rozmrzlý, jinak ti to tu sušičku trochu zašpiní, ale pokud máte normální sušičku, co je dole krytá jenom s dírou uprostřed tak by to nemělo vadit, dá se to potom otřít, mřížky jsem musela umýt. A mě to sušičku rozhodně nezasmradilo, jen po celém sklepě se nesla libá vůně masa :o). Sušila jsem normálně na "obrázek masa", což je asi 60 stupňů, jestli tam nemáš obrázky. Trvalo to asi 2 dny, podle toho jak silný uděláš ty plátky. Slabší se v konečnym stavu úplně lámou, jsou pak jak chipsi, ty silnější se jenom nalomí, ale nekřupnou úplně, jsou lepší na "normální" jídlo do terénu, ty slaboučký jsou zas dobrý k televizi :o).
Tenhle recept mám od tety, co jezdí do Himalájí a tohle maso mají osvědčené a vozí ho sebou. Chytá ale hodně vhkost, takže pokud možno skladovat tak aby se k němu nedostala, jinak se zkazí. Já ho mývám ve sklenici a na dně mám nasypanou sůl. Stejně doporučují ho do měsíce skonzumovat.

Hodně štěstí, nad jsem aspoň trochu pomohla.

Autor:  Boldar Krvák [ sob 24. črc 2010 19:33:06 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušené maso

A halvně to suš do té doby, až se to maso bude dát zlomit... když to uděláš takto, tak ti to vydží v konzumovatelné podobě i 10 dní i když to máš v látkovém pytlíku. Dýl nevím jak to vydrží, vždy jsem to do té doby snědl :-D

Autor:  Morgana [ úte 03. srp 2010 17:37:33 ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušené maso

Já si taky myslím, že by se tomu nic moc stát nemělo ani po delší době, ale bylo mi to takhle řečeno tak jsem to radši napsala. Asi bude hlavně záležet na tom, aby to maso bylo opravdu dobře dosušený.

Stránka 1 z 2 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/