Melian píše:
Pratele, stvury i nestvury BOTu,
ctu pribehy i legendy, prichazite k ohnum a predstavujete se - a zarazi me jeden spolecny rys. Az na vyjimky jste osireli, idealne byl vybit cely vas klan.
Muj pribeh? Zatim nenapsany, lec dekuji za optani, matka se ma dobre, chysta se pristi tyden na lov, a otec - pravda, trapi ho stare zraneni a revma ho take nesetri, ale daleko je jeste doba, kdy by myslel na setkani s duchy. Nas klan je silny, jiste, byly potycky s jinymi klany, byly valky, ale copak jsme nejaka jelita, abysme se nechali z niceho nic prekvapit a vybit jako jehnata?
Prosim, zamyslete se nad svetem, ze ktereho pochazite. Nebo se mnou nesouhlaste. Obhajujte, ale nesnazte se tvrdit, ze jedine z socialne naruseneho prostredi muze vzejit valecnik. Dle meho tento dramaticky obrat uzivate jen proto, abyste vzbudili litost nad chudackem mladetem a nasledne obdiv nad chudackem mladetem, co to vsechno prezilo a hrdinne se pomstilo. To je klise, vazeni, tomu za a nikdo neuveri, za be pred tim nesedne na zadek, nemluve o tom, ze jenom ve svych pribezich zabijite vice pratel nez nepratel!
Hmm, pripadne mi, ze nevis z jakeho stavu a mista skreti spolecnosti spousta techhle pribehu vychazi. Moje predstava je takova, ze jelikoz se v bitvach setkavame s protivniky - lidmi, elfi , trpasliky, jsme v tzv. valecne zone. A jak pise Tolkien Xkrat po sobe to skreti schytali a dostali na prdel tak, ze byli malem vyhlazeni.
Napriklad Snaga vychazi z obdobi tesne po padu temneho pana (je jedno ktereho), kdy byli jeho otroci pronasledovani. A tak tomyslim vidi vetsina BOTu.
Samozrejme existuji teorie a zkazky, ze skrety nestvoril nejaky temny pan, ale nekde na vychode je skreti rise, ze ktere vlastne vsichni pochazime. Ale tak daleko moje kroky nikdy nevedly. Verim ale, ze urcite spousta skretu z rise zije dobre a pred nikym, krom sebe sameho a ostatnich kmenu, nemusi prchat....